Duyuru
(Güncellendi) Tez Ön Kontrolü için Gerekli Belgeler Dijital Ortamda Kabul Edilecektir
30 Mayıs 2023 | 14:00

 

ÖNEMLİ!

Tez kontrol birimi telefon hizmeti iptal edilmiş olduğundan, Tezinizin süreci ile ilgili tüm sorularınızı tezkontrolfbe2@gazi.edu.tr adresi üzerinden e-posta ile iletmeniz önemle rica olunur.

* Bazı e-posta servis sağlayıcılarından gelen iletiler spam olarak algılanabildiğinden, iletişimde gazi ve gmail hesaplarının tercih edilmesi önerilmektedir. 

* Tezinizle ilgili eksiklik olması durumunda tarafınıza dönüş yapılacaktır. 5 iş günü içerisinde dönüş yapılmamışsa tekrar mesaj atılması tavsiye edilmektedir. 

20 Şubat 2023 tarihinden itibaren, tez savunmasına girecek öğrencilerin  tez ön kontrolünün yapılabilmesi ve savunma sürecinin başlatılabilmesi için gerekli belgeler tezkontrolfbe1@gazi.edu.tr adresi üzerinden e-posta ile kabul edilecektir. Islak imza taşıyan belgelerin asılları ise savunma sınavı öncesinde Enstitüye elden teslim edilecektir. 

Dijital belgelerin tek bir gönderi ile, mümkünse sıkıştırılmış formatta gönderilmesi tavsiye edilir. Gerekli belgeler şunlardır:

  1. Tez dosyası (pdf)
  2. Turnitin raporu kapak sayfası ile benzerlik oranının yer aldığı sayfalar (pdf ya da jpeg). - Turnitin rapor dosyaları büyük dosya boyutuna sahip olabildiğinden, yalnızca bu iki sayfanın görüntüsü yeterli olup, bunun için pdf düzenleyici programlar ya da Word dosyasına yapıştırılmış ekran görüntüsü vb. kullanılabilir. Turnitin tarama ve raporlama işlemi ile ilgili detaylı bilgi aşağıda verilmiştir.
  3. Mezuniyet için yayın şartının sağlandığını gösteren belgeler (pdf ya da jpeg). Gerekli belgeler ile ilgili detaylar aşağıda verilmiştir.
  4. FBE 15 - Enstitü Kontrol Raporu (Word ya da pdf)
  5. FBE 10.1 - Lisansüstü Yayın Bilgi Formu (Word ya da pdf)

Belgelerin dijital kopyalarının imzalı olması gereklidir. Ayrıca tez savunması öncesi öğrenci Form FBE 10.1, Turnitin raporu ve mezuniyet şartı belgelerinin asıllarını ıslak imzalı olarak elden teslim etmelidir

 

Mezuniyet şartının sağlandığının belgelenmesi

Tez savunma işlemlerinin başlatılabilmesi için, öğrencinin mezuniyet yayın şartını sağladığını belgelemesi gerekir. Yayın türüne göre kanıtlayıcı belgeler aşağıdaki gibidir:

Ulusal/uluslararası hakemli dergide makale:  Makalenin ilk sayfası

Kongre/Konferans/Sempozyum Bildirisi: i) Katılım sertifikası, ii) Özet/bildiri kitapçığının kapak sayfası ve iii) Kitapçığın içerisinde yer aldığı haliyle bildiri metninin ilk sayfası (tam metin olma zorunluluğu yoktur).

Yayın ile ilgili kanıtlayıcı belgelere ek olarak, Lisansüstü yayın bilgi formunun (Form FBE-10.1) da doldurularak Enstitüye iletilmesi gerekir. 

 

Tez Ön Kontrolü

Tezin Tez Yazım Kılavuzu'na göre yazılmış olması zorunludur. Tez savunması öncesi tezin yazım kurallarına uygunluğunun kontrolü yapılmalıdır. Enstitüde ilgili görevliler tezi format yönünden inceler ve gerekli gördükleri düzeltmeleri içerecek şekilde tez kontrol raporunu doldurur. Tezde hatalar bulunması halinde düzeltilerek yeniden kontrol edilmesi gerekir. 
 

Turnitin benzerlik taraması

Benzerlik taramasında Turnitin programı kullanılmakta olup, benzerlik oranının %20’yi aşmaması gerekir. Turnitin taraması önce tez danışmanı tarafından yapılır. Tez danışmanı, turnitin sistemine kayıtlı değilse ve ilk kez tarama yapacaksa, Enstitümüz e-posta adresi olan fenbil@gazi.edu.tr adresinden e-posta ile şifre talep etmelidir. Tez danışmanı daha sonraki tüm Turnitin işlemlerinde aynı şifreyi kullanabilir. Turnitin taraması yapılırken, sistemdeki “Ödev başlığı” kısmına tezin resmi başlığının (öğrenci dosyasında geçtiği haliyle) yazılması gerekir. Ödev başlığı sistemin oluşturacağı raporun kapak sayfasında görüneceğinden, tez adının öğrenci bilgi sistemindeki tez adı ile bire bir aynı olması gerekmektedir (Enstitü öğrenci işleri tarafından kontrol edilecektir). Sistemin sunduğu tarama seçenekleri varsayılan ayarlar olup değiştirilmemesi tavsiye edilir. Tez dosyası sisteme PDF dosya formatında yüklenmelidir. Sistemin benzerlik raporunu oluşturması dosya boyutuna bağlı olarak zaman alabilmektedir. Dosya boyutunun 40 Mb’ı aşması durumunda dosya içindeki büyük boyutlu resim, şekil, harita vb. öğeler kaldırılarak dosya boyutunun küçültülmesi gerekir. Tarama bitiminde sistemin oluşturduğu rapor (mevcut görünüm formatında) PDF dosyası şeklinde indirilir ve raporun ilk sayfası (tez başlığı ve yazar bilgilerini içeren sayfa) ile benzerlik yüzdesinin yer aldığı son sayfasının çıktıları alınarak tez danışmanınca imzalanır. 

Enstitü görevlisi teyit amaçlı olarak kendi taramasını yapar ve benzerlik raporunu oluşturarak Enstitüdeki ilgili birimlere iletir.

 

Jüri atama formunun Enstitüye iletilmesi 

 Enstitümüze iletilmek üzere  FBE 10 - Tez Savunma Sınavı Jüri Atama Formu Tez Danışmanı Öğretim Üyesi koordinesinde doldurulup Ana Bilim Dalı Başkanlığına iletilir.

  • Juri atama formu formdaki açıklamalara dikkat edilerek  doldurulmalıdır. Toplamda 3 ve/veya 5 Jüri üyesi için 10 jüri üyesi önerilmelidir ve bu jüri üyelerinden 4'ü farklı bir yükseköğretim kurumundan olmalıdır.
  • Eğer jüri 7 kişiden oluşacak ise 14 jüri üyesi önerilmelidir ve TİK Üyeleri dışında bu jüri üyelerinin en az 4'ü farklı yükseköğretim kurumundan olmalıdır.

Önemli

Tüm bu evraklar Enstitü öğrenci işleri danışmanınıza ulaştıktan sonra jüri üyelerinin belirlenmesi için Enstitü Yönetim Kurulu toplantısında görüşülür ve toplantı kararları geldikten sonra belirlenen jüri üyelerine, Tez Danışmanına ve Ana Bilim Dalına davet yazısı yazılır. Öğrencilerimiz danışman koordinesinde bir tarih belirleyerek en erken 1 hafta, en geç 1 ay içerisinde tezini jüri üyelerine savunur.

 

Tez savunma sürecinin tamamı (yayın şartı, savunma sonrası vb.) ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

Tez yazım şablonunu indirmek için tıklayınız.

background image