Uluslararası Adaylar

YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ ALIMLARINDA YAZILI VE/VEYA SÖZLÜ SINAV YAPILMAYACAKTIR !!!

GENEL NOT ORTALAMASINA GÖRE ALIM YAPILACAKTIR

Gazi Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Birimi için tıklayınız.

Başvuru Kriterleri ve Kontenjanları için tıklayınız.

Enstitü Başvuru sistemine yüklenmesi gereken belgeler için tıklayınız.

⇒Enstitümüze Öğrenci kabulü Üniversitemiz Yurt Dışından/Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabul Yönergesine (Lisansüstü Programlar) göre yapılmaktadır.  Yönergedeki dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıya çıkarılmıştır.

MADDE 8 Lisansüstü programı başvurularında gereken evraklar:

a) Lisansüstü programlara başvuran adayların yurt dışında lisans ve/veya yüksek lisansını tamamlamış ise; YÖK tarafından verilmiş denklik belgesini ve/veya okul tanıma belgesini,

b) Türkiye'de lisans ve/veya yüksek lisansını tamamlamış adayın başvuracağı program için gerekli diplomanın aslını,

c) Pasaport aslını ve tasdikli örneğini,

ç) Yurtdışından almış olduğu lisans ve/veya yüksek lisans diplomasının aslını ve tasdikli Türkçe çevirisini,

d) Transkriptlerinin aslı ve tasdikli Türkçe çevirisini,

e) GRE/GMA T sonuç belgesi ve noter onaylı suretini veya lisans öğrenimini yurt içinde yapanlar için geçerli doğrulama kodu ile ALES belgesini,

f) GRE/GMA T veya ALES belgesini başvuru süresinde teslim edemeyecek olan adayların "koşullu olarak kabul edildikleri takdirde madde 9'un 2. Fıkrasının (ç) Bendinde yer alan koşullu kabul şartlarını sağlayacakları konusundaki taahhüt belgesini,

g) Lisansüstü programlara başvuran adaylar için Merkezi Yabancı Dil Sınavı veya Yükseköğretim Kurulu tarafından eş değerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınav sonuç belgesini usullere uygun olarak teslim eden adayın başvurusu dikkate alınır. Lisansüstü eğitimde yabancı dil eğitimi veren, tamamen veya kısmen yabancı dil ile eğitim veren programlarda, ana bilim/bilim dalının yabancı dil ile ilgili ön şartları öğrenci kabulünde esas alınır; diğer lisansüstü programlara başvuruda yabancı dil şartı aranmaz.

 

(4) Süresi dışında onaysız veya eksik belge ile yapılan başvurular kabul edilmez.

(5) Adayın, başvuru sırasında sunduğu bilgi ve belgeleri doğrulaması istenebilir. Bilgi ve belgelerde herhangi bir tutarsızlık olduğunun tespit edilmesi halinde, adayın başvurusu, programa kaydını yaptırmış olsa da geçersiz sayılır.

MADDE 9- 1) Lisansüstü programlarına yapılan başvurularda değerlendirme ve kabul süreci hükümleri: Önemli

ç) Yükseköğretim Kurulu tarafından hükümetler arası veya kültürler arası anlaşmalar çerçevesinde yerleştirilen adaylar da dahil olmak üzere başvuru koşulları içinde yer alan ALES veya GRE/GMAT belgesi eksik olan adaylar, ilgili EABD'nin önerisi ve yönetim kurulu kararı ile lisansüstü programlara "koşullu" olarak kabul edilebilir. Koşullu olarak kabul edilen aday ile ilgili işlemler aşağıdaki hükümler çerçevesinde yapılır.

d) Koşullu olarak kabul edilen aday, öğrenim ücretini ödeyerek lisansüstü programlardan en fazla iki ders alabilir; ancak ilgili yönetim kurulu kararıyla ders sayısı artırılabilir.

e) Koşullu olarak kabul edilen aday, ilk dönem sonunda ilgili programa kesin kabul alabilmek için kayıt olduğu derslerden en az 3.00/4.00 ortalamayı tutturmak zorundadır. Derslerden en az 3.00/4.00 başarı notu alma koşulunu sağlayan adaydan başvuru sürecinde eksik olan ALES, GRE/GMAT belgesi, ilgili EABD'nin önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla istenmeyebilir.

f) Derslerden en az 3.00/4.00 başarı notu alma koşulunu sağlayan adayların kesin kabul ve kredi transferi ve intibak işlemleri ilgili EABD'nin önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla yapılır.

g) Derslerden en az 3.00/4.00 başarı notu alma koşulunu sağlayamayan adaylar, GRE/GMAT/ALES koşulunu sağladığı takdirde lisansüstü programa devam eder. Bu koşulu sağlayamayan adayların program kayıtları silinir.

MADDE 11- (1) Lisansüstü programa başvuran adayın ön kayıttan önce Gazi Üniversitesi TÖMER Müdürlüğünce belirlenen esaslar çerçevesinde yapılan Türkçe yeterlilik sınavında en az B2 düzeyinde Türkçe yeterliliğine sahip olduğunu belgelemesi gerekir. En az B2 düzeyinde Türkçe yeterlilik belgesine sahip olmayan adayın ilgili lisansüstü programa kaydı yapılır. Türkçe düzeyi yeterli olmayan öğrenciler için bir yıl Gazi Üniversitesi TÖMER'de Türkçe hazırlık kursu için süre tanınır ve bu süre ilgili programın azami süresine dahil edilmez.

(2)Belirtilen süre içinde Gazi Üniversitesi Haklı ve Geçerli Nedenler Yönergesinde yer alan mazeretler dışında herhangi bir nedenle belgesini teslim etmeyen adayın kaydı silinir.

SINAV VE DEĞERLENDİRME ÜCRETİ VE BANKA HESABI:

Önemli Adaylar Gazi Üniversitesi Lisansüstü başvurularında hangi Enstitüye başvurduğu farketmeksizin bir seferliğine sınav ve değerlendirme ücreti yatırmaktadır.

Önemli Ücretinizi yatırırken açıklama kısmına: "G.Ü. Lisansüstü Eğitim 23-24 Bahar Dönemi Başvuru Ücreti" yazmanız gerekmektedir.

Lisansüstü programlara başvuru yapacak Uluslararası adayların değerlendirme ücreti olan 100 $ aşağıda belirtilen dolar hesabına yatırmaları gerekmektedir.

Mali Hükümler:

Önemli MADDE 13 (1) Alınacak sınav ve sınav işlemleri değerlendirme ücreti 2547 Sayılı Kanunun 58 inci maddesine göre Üniversite Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğünce belirlenen hesaplara yatırılır. Başvurusunu çevrim içi olarak tamamlayan adayların ödedikleri sınav işlemleri değerlendirme ücreti iade edilemez.

BANKA

HALKBANK

ŞUBE ADI VE KODU

GAZİ ÜNİVERSİTESİ - 1294

HESAP ADI

GAZİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

HESAP NO

58100031

IBAN NO

TR05 0001 2001 2940 0058 1000 31

SWIFT KODU

TRHBTR2A

 

Önemli Uyarı: Onaylanmamış başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır. Aday başvurusunda herhangi bir düzeltme veya işlem yaptığında başvuru onayı otomatik kalkar. Bu yüzden her yapılan düzenlemeden sonra aday başvuru onayı vermelidir.

Hatırlatmalar:

  1. Sisteme kayıt esnasında varsa mutlaka Yabancı Uyruklu Kimlik Numaranızı kullanınız.
  2. Başvurular ve kesin kayıtlar Gazi Üniversitesi Enstitü Başvuru Sisteminden  yapılmaktadır.
  3. Başvuru Sisteminden "(!YABANCI UYRUKLU!) FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2023-2024 GÜZ DÖNEMİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM BAŞVURU” seçilmelidir.
  4. Öğrenci numaraları Online Kayıt esnasında sisteme tanımlanacaktır.
  5. Değerlendirmede adayın Mezuniyet Not Ortalaması esas alınır.
  6. E-posta yoluyla yapılan yazışmalar resmi nitelik taşımaktadır. Başvuru esnasında sisteme kayıt olurken aktif olarak kullanılan e-posta adresi kullanılması büyük önem arz etmektedir. Şifrenin unutulması durumunda ilgili e-posta adresine yönlendirme yapılacaktır.  Ayrıca herhangi bir durumda aday ile bu e-posta adresi üzerinden iletişime geçilecektir.

Teknik destek için fbebasvuru@gazi.edu.tr adresine e-posta atabilirsiniz.

background image