Turnitin

20.04.2016 tarihli Yükseköğretim Kurulu Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 9 (2) ve 22 (2) ile 27.01.2017 tarihli Gazi Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 28 (4) ve 39 (5) hükümleri gereğince, Lisansüstü tezlerin benzerlik kontrolleri için intihal yazılım programları kullanılması gerekmektedir. Bu amaçla tez danışmanları, üniversitemizce lisanslı olarak sağlanan Turnitin İntihal Tespit Programını kullanabilmektedir. 

Turnitin programı ile İLK KEZ tarama yapacak olan tez danışmanlarının fenbil@gazi.edu.tr adresine e-posta göndererek Turnitin kullanıcı hesabı açılmasını talep etmeleri gerekmektedir. Gönderilen e-postada tez danışmanının adı, soyadı ve gazi.edu.tr uzantılı mail adresinin belirtilmesi gerekmektedir.

Turnitin programına giriş için TIKLAYINIZ

 

 

PROGRAMIN KULLANIŞI:

Turnitin programını ilk kez kullanacak öğretim üyelerinin, fenbil@gazi.edu.tr adresine e-posta göndererek Turnitin kullanıcı hesabı açılmasını talep etmeleri gerekmektedir. Gönderilen e-postada hesap talep eden tez danışmanının adı ve soyadı ile "gazi.edu.tr" uzantılı kurumsal mail adresinin belirtilmesi gerekmektedir. 

Öğretim üyesi Enstitü yetkilileri tarafından sisteme tanımlandıktan sonra, gazi.edu.tr uzantılı kişisel e-posta adresine gönderilecek bağlantıya tıklayarak sisteme giriş yapmalı ve sistemdeki adımları izleyerek kendi şifresini oluşturmalıdır. Öğretim üyesine e-posta ile doğrudan şifre gönderilmemekte, kullanıcı tarafından belirlenen şifreler ise üçüncü kişilerce bilinmemektedir. Bu nedenle şifrenin unutulması halinde "Şifremi unuttum" sekmesinden yeninden şifre oluşturulmalıdır. 

Belirlenen kullanıcı adı ve şifre ile sisteme giriş yapıldıktan sonra, benzerlik taraması yapabilmek için önce "sınıf" oluşturulmalıdır. Sınıf oluşturulduktan sonra "Ödev ekle" butonundan ilgili tez PDF formatında yüklenmelidir. Ödev başlığı kısmına, tez başlığının öğrenci dosyasında geçen haliyle yazılması gerekir. İsteğe bağlı tarama ayarlarında "alıntılar" ve bibliyografya" çıkarılabilir. Ayarlarda ''Ödevleri Şuraya Gönder'' bölümünde mutlaka ''DEPO YOK'' seçilmelidir (Sistemin varsayılan/default ayarı "depo yok" şeklindedir, bu nedenle ilgili alanda herhangi bir ayar ya da değişiklik yapılmasına gerek yoktur). Aksi takdirde tezler Turnitin veri deposunda saklanacaktır ve sonraki düzeltmelerde taranan belgeler ile çakışacağından benzerlik oranı çok yüksek çıkacaktır. Örneğin, %90 civarı ve üzeri bir benzerlik oranı muhtemelen taranan belgenin daha önce depoya kaydedildiğini göstermektedir.  

Not: Bir şekilde tezin depoya kaydedilmesi halinde, tezin yanlışlıkla depoya kaydedildiğini belirten ve depodaki tezin Turnitin sisteminden kalıcı olarak silinmesini talep eden bir dilekçenin danışman tarafından imzalanarak Enstitümüze iletilmesi gerekmektedir. Kalıcı silme talep dilekçesi örneği için tıklayınız.

Raporun oluşma zamanı tezin hacmine ve internet hızına bağlı olarak değişmektedir. F5 tuşuna basarak sayfayı zaman zaman yenilemeniz önerilmektedir. Yüklenecek tez maksimum 40 MB boyutunda olmalıdır. 

Benzerlik raporu oluşturulduktan sonra, raporun "mevcut görünüm" seçeneğinden PDF formatında indirilmesi gerekir. Raporun ilk sayfası (öğrenci adı ve tez başlığını içeren) ile raporun yalnızca toplam yüzde benzerlik oranının yer aldığı sayfanın çıktısı tez danışmanınca imzalanacaktır. Kabul edilebilir benzerlik oranı %20'nin altıdır. 

 

Turnitin screen 1-1   Turnitin screen 2-1

 

 

 

background image