Tez Savunma Sınavlarının yapılabilmesi ile ilgili Enstitü Yönetim Kurulu kararı
18 Eylül 2020 | 14:43

Tez Savunma Sınavlarının yapılabilmesi ile ilgili Fen Bilimleri Enstitüsü Yönetim Kurulu 10 Eylül 2020 tarih ve 27/46 sayılı kararı öğrencilerimize duyurulur:

Karar 10/09/2020 – 27/46 10.07.2020 tarih ve 73337 Sayı ile Enstitümüze iletilen Yükseköğretim Kurulu tarafından yayınlanan “Küresel Salgında Yeni Normalleşme Süreci” kılavuzunda belirtildiği gibi, “Salgının dinamik bir süreç olduğu göz önünde bulundurulduğunda, üniversitelerin ilgili kurulları tarafından salgının bölgesel ve yerel seyrine göre farklı programların farklı uygulamaları özelinde planlama yapılması gerektiği unutulmamalıdır.” gereği yapılacak olan Tez Savunma Sınavlarının ilgili programın kazanımları, alt yapı imkanları ve öğrenci sayıları göz önüne alınarak ilgili Ana Bilim Dalı Başkanlığı ve danışman tarafından yüz yüze / dijital /  karma olarak yapılmasına (Yüksek lisans için Form YL 6  /Doktora için Form DR 11'deki sınav uygulama şekillerinden sadece bir tanesinin seçimi ile) karar verilebilmesine; yüz yüze yapılmasına karar verilmesi durumunda (Yüksek lisans için Form YL 7 ve Doktora için Form DR 12'deki sınav uygulama şeklinin yüz yüze olduğunun ilgili jüri üyesi/danışman tarafından eksiksiz olarak doldurulması) 19.06.2020 tarih ve 63967 sayılı yazı ile bildirilen “Covid-19 Kapsamında Kurum İçi Düşük Katılımlı Toplantılarda Alınması Gereken Önlemler’in alınmasının sağlanmasına; dijital yapılmasına karar verilmesi durumunda ise aşağıda belirtildiği gibi Tez Savunma Sınavlarının yapılmasının uygun olduğuna oy birliğiyle karar verildi.

Tez Savunma Sınavları;

Tez savunma sınavlarında dijital ortam olarak üniversitemiz tarafından sağlanacak Microsoft Teams programı kullanılacaktır. Tez savunma sınavlarının kayıtları denetlenebilir ortam ve şartlarda gerçekleştirilir ve danışman tarafından kayıt altına alınır. Sınav kayıtlarının en az 5 yıl süreyle arşivlenmesi danışman ve Anabilim Dalı Başkanlığı sorumluluğundadır.  Kayıt altına alınmayan sınavlar geçersiz sayılır. İletişim, kurumsal e-posta aracılığı ile yapılır ve bütün yazışmalar danışman öğretim üyesi tarafından talep edildiğinde enstitüye iletilmek üzere kayıt altına alınır. Öğrenci, danışman ve üyelerin mutabakatı ile tez savunma sınavının tarihi belirlenir. Jüri üyelerine tez teslimi, kişisel değerlendirme raporlarının iletilmesi e-posta aracılığı ile yapılır. Tez teslimi, kişisel değerlendirme raporları, savunma sınavı tutanak formları doldurulmuş olması kaydıyla, bireysel olarak imzalanarak dijital ortamda danışman öğretim üyesine iletilir. Dijital ortamda gerçekleşecek tez savunma sınavı ile ilgili duyuru Ana Bilim Dalı başkanlığı tarafından web sayfasında ve Ana Bilim Dalı Başkanlığı öğretim üyelerine de kurumsal e-posta ile yapılır, katılmak isteyen öğretim üyelerine imkan sağlanır. Dijital ortam kaydının başında danışman sesli olarak öğrencinin ve jüri üyelerinin isimlerini, toplantı tarihini ve başlama saatini, sonunda da bitiş saatini belirtir. Jürinin başlangıç ve karar açıklama sırasında aday dijital ortam dışında tutulur. Aday, tekrar dijital oturuma katıldıktan sonra kayıt içinde sonuç açık bir şekilde söylenir. Savunma sınavına ait kayıt dosyası ve formlar (Yüksek lisans için Form YL 6,  Form YL 7 ve Form YL 8 / Doktora için Form DR 11, Form DR 12 ve Form DR 13) sınav tarihinden itibaren en geç 3 gün içerisinde Ana Bilim Dalı Başkanlığı üzerinden enstitüye iletilir. Jüri üyeleri tarafından daha önceden e-posta ile iletilmiş olan bireysel olarak ıslak imzalanmış  Form YL 7 veya Form DR 12 ile savunma tutanakları 15 gün içerisinde danışman öğretim üyesine iletilir. Danışman ilgili formları Ana Bilim Dalı Başkanlığına iletir, ıslak imzalı formlar Ana Bilim Dalı Başkanlığı tarafından 5 yıl süre ile arşivlenir. Yüksek lisans ve doktora tezlerinin hazırlanması ve sonuçlandırılması sürecinin, Gazi Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve Yüksek Lisans/Doktora Uygulama Esaslarına göre yapılmasının uygun olduğuna, oy birliğiyle karar verildi.