Enstitümüzde CERN Hızlandırıcıları, Dedektör ve Veri Analizi Çalıştayı Düzenlendi
30 Nisan 2021 | 20:04

 

Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsünün düzenlediği “CERN Hızlandırıcıları, Dedektör ve Veri Analizi Çalıştayı” çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, 20’nci yüzyılın Atom Çağı olarak kabul edildiğini anımsatarak, “20’nci yüzyılın başında atom çekirdeği ile radyoaktivitenin keşfi ile özellikle parçacık fiziği ve nükleer fizik açısından yeni bir çağın başlangıcı oldu. Atomdan çıkarılan bilginin kuantum mekaniği ile birleşmesi özellikle yüzyılın ikinci yarısında bilgisayarlar ile elektroniğin devreye girmesiyle birçok keşfe ve teknolojik gelişmenin yolunu açtı” ifadelerini kullandı.

Ünlü bilim insanı Albert Einstein’ın atom, ışık ve evrene yönelik ortaya attığı temel ilkelerin bilimsel gelişime önemli katkılar sağladığını anlatan Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, “20’nci yüzyılın başından bu yana atomun, maddenin ve evrenin derinliklerine yapılan yolculuk, ilerlemenin daha yüksek enerjili parçacıkların kullanımıyla mümkün olmuştur. Bu nedenle parçacık hızlandırıcı ile dedektörler bu yolculukta çok önemli rol oynamıştır. Hızlandırıcı ve dedektörler yüzyılımızda da gelişimini sürdürmeye devam ediyor. Günümüzde malzemeden tıpa, nanoteknolojiden biyoteknolojiye, enerjiden arkeolojiye, uzaydan savunmaya, iletişimden ulaşıma öncü teknolojilerin de gelişimini tetikleyen önemli bir rol oynamıştır” diye konuştu. Rektörümüz konuşmasının sonunda başarılı bir çalıştay olmasını temenni ederken, emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

Türkiye Enerji Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) Başkanlığı ve TENMAK Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Balıkçı yaptığı konuşmada kendisinin de Gazi mezunu olduğunu, böyle bir çalıştayın parçası olmalarından duyduğu mutluluğu ifade etti. Nükleer teknolojiler alanında Gazi Üniversitesi ile farklı programlarda tekrar bir araya gelmek istediğini belirtti.

İki gün süren çalıştayın ilk oturumunun yöneticiliğini Prof. Dr. Sema Bilge Ocak yaptı. İlk oturumda Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Yavaş “CERN: Kuruluşundan Günümüze Başarılanlar ve Gelecek Hedefleri”, TENMAK Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü Berna Yüksel “CERN ile İlişkilerden Sorumlu Kurum Olarak TENMAK’ın Rolü”, Dr. Ali Alaçakır “Türkiye’de Hızlandırıcı Teknolojilerini Geliştirmek İçin Varlar Yoklar”, TENMAK Dr. Serdar Bulut “TENMAK Proton Hızlandırıcı Tesisi”, Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Sunar Çerçi “CMS İstanbul Üniversitesi Grubu Dedektör Çalışmaları ve Fizik Analizleri” başlıklı sunum gerçekleştirdi.

Gizem Açelya Aykan’ın yöneticiliğini yaptığı ikinci gün oturumda ise CERN’den Dr. Frank Zimmermann “FCC Hakkında Bilgi”, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Erkcan Özcan “KAHVELab Organizasyon ve Faaliyetleri”, Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Burak Bilki “CERN Deneyleri Algıç Sistemlerinde Yeni Trendler”, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çakır “Parçacık Fiziğinde Veri Analizi ve Büyük Veri”, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Kaya “CERN’de CMS Deneyi Hakkında Bilgi” başlıklı sunum yaptılar. Çalıştay sunumların ardından soru-cevap kısmıyla sona erdi.

 

Konu ile ilgili basında yer alan bazı haberler:

https://www.objektifturkiye.com/gazi-universitesi-cern-hizlandiricilari-dedektor-ve-veri-analizi-calistayina-ev-sahipligi-yapti/113805/

https://www.bursahaber.com/egitim/gazi-universitesi-cern-hizlandiricilari-dedektor-ve-veri-analizi-calistayina-ev-sahipligi-yapti-h2047499.html

https://www.iha.com.tr/ankara-haberleri/gazi-universitesi-cern-hizlandiricilari-dedektor-ve-veri-analizi-calistayina-ev-sahipligi-yapti-2962624/

 

 

 

 

background image